Pradžia > Apie mus > 2024 > Teisės fakultete vyko JAV profesoriaus paskaita ,,Demokratija teisme: teismai ir 2024 JAV Prezidento rinkimai”

Teisės fakultete vyko JAV profesoriaus paskaita ,,Demokratija teisme: teismai ir 2024 JAV Prezidento rinkimai”

Balandžio 19 d. VU Teisės fakultete vyko Hamline universiteto (JAV) politikos mokslų ir teisės profesoriaus David Schultz paskaita „Demokratija teisme: teismai ir 2024 JAV Prezidento rinkimai“.

Paskaitoje profesorius kalbėjo apie teismų vaidmenį JAV rinkimuose, atsižvelgiant į tai, kad vienas iš galimų kandidatų yra keturių baudžiamųjų procesų dalyvis, taip besitęsiant teismų procesams dėl rinkimų biuletenių ir rinkėjų teisių. Šie procesai ypač aktualūs, suvokiant, kad rinkimų laimėtojas nulems demokratijos vystymąsi JAV ir už jos ribų.

Pradžioje prof. D. Schultz pasakojo dalyviams apie JAV prezidento rinkimų procesą, kuris stipriai skiriasi nuo kitų valstybių: vietoj to, kad laimėtų rinkėjų balsų daugumą surinkęs kandidatas, JAV rinkimus nulemia gausybė kitų procesų. Vienas pagrindinių – rinkikų kolegija (angl. electoral college). Anot prof. D. Schultz, šie procesai itin komplikuoja JAV Prezidento rinkimus.

Profesoriaus teigimu, šiuo metu labai sunku nuspėti, kas laimės 2024 JAV prezidento rinkimus, nepaisant to, kad Donald’ui Trump’ui gresia teistumas už nusikalstamą veiklą. Žinoma, dalis rinkėjų gali persigalvoti dėl balsavimo už D. Trump’ą, jei jis bus nuteistas, tačiau ar tai sutrukdys jam laimėti rinkimus? To dar negalime spręsti.

„Tyrimai rodo, kad iki 30 proc. už D. Trumpą potencialiai balsuosiančių rinkėjų pakeistų savo nuomonę, jei D. Trumpas būtų nuteistas“, – pabrėžė prof. D. Schultz. Viena iš įdomiausių konstitucinių diskusijų apie D. Trumpo nuteisimo teisinį poveikį yra JAV Konstitucijoje nenumatytos galimybės išrinktam prezidentui suteikti malonę pačiam sau ir potenciali galimybė išrinktam kandidatui ja pasinaudoti.

Profesorius D. Schultz taip pat plačiau papasakojo paskaitos dalyviams, dėl kokių nusikaltimų D. Trump’as yra teisiamas.

Po paskaitos vyko diskusija, renginį moderavo ir organizavo VU TF JAV teisės centro vadovas doc. dr. Donatas Murauskas.

Mokslo renginių archyvas 2024

Mokslo renginių archyvas 2023

Mokslo renginių archyvas 2022

Mokslo renginių archyvas 2021

Mokslo renginių archyvas 2020

Mokslo renginių archyvas 2019

Mokslo renginių archyvas 2018

Mokslo renginių archyvas 2017

Mokslo renginių archyvas 2016

Mokslo renginių archyvas 2015

Mokslo renginių archyvas 2014

Mokslo renginių archyvas 2013

Mokslo renginių archyvas 2012