Pradžia > Naujienos > Renginyje aptartas teismų vaidmuo skaitmeninėje erdvėje

Renginyje aptartas teismų vaidmuo skaitmeninėje erdvėje

 

Vakar VU Teisės fakultete svečiavosi dr. Saulius Kalėda, Europos Sąjungos Bendrojo Teismo teisėjas ir TF alumnas. S. Kalėda susitiko su dekanu doc. dr. Haroldu Šinkūnu bei pasidalino su fakulteto bendruomene apie ES Bendrojo Teismo praktiką– Tech Hub erdvėje gausiai susirinkusiai auditorijai teisėjas skaitė paskaitą tema „ES skaitmeninių paslaugų reglamentavimo tendencijos – teismų vaidmuo skaitmeninėje erdvėje“.

Atviroje paskaitoje S. Kalėda pristatė su technologijomis susijusią teisėkūrą, kurioje teismai, patys teisės aktų, reglamentų nekurdami ir nepriimdami, išlieka kaip pasyvūs dalyviai. Kita, su skaitmeninės technologijomis susijusi ir renginyje paliesta tema – duomenų apsauga. Eksperto pastebėjimu, naujų reglamentų atsiradimo įtakotas poveikis ne iškarto yra pastebimas. Pavyzdžiui BDAR buvo pradėtas taikyti 2018 m., tačiau tik po keleto metų teismuose atsirado su juo susijusių bylų.

S. Kalėda aptarė ir bylas, susijusias su skaitmeninių paslaugų reglamentavimu. Jo teigimu, pirmosios bylos susijusios su statuso suteikimu, taip patvirtinant, kad tam tikros įmonės teikiama paslauga yra skaitmeninė. Manoma, kad ateityje bus daugiau bylų kylančių dėl konkrečių pažeidimų, padarytų įmonių, veikiančių skaitmeninių paslaugų srityje.

Besibaigiant renginiui, diskusija tęsėsi klausytojams aktyviai užduodant klausimus. Renginį moderavo VU TF prodekanė mokslui prof. dr. Jurgita Paužaitė-Kulvinskienė.