Pradžia > Naujienos > Pristatytas leidinys, kuriame nagrinėjama ekonominės veiklos laisvė ir reguliavimas

Pristatytas leidinys, kuriame nagrinėjama ekonominės veiklos laisvė ir reguliavimas

Spalio 11-ają dieną, minint VU Teisės fakulteto gimtadienį, Tech Hub erdvėje vyko knygos

„Ūkinės veiklos laisvės apsauga Lietuvoje ir Vokietijoje“ pristatymas, kuriame dalyvavo garbingi svečiai diskutavę verslo ir ekonominės veiklos laisvės ir ribojimų temomis.

Knyga išleista tinkamiausiu laiku

Renginio svečius pasveikinęs Teisės fakulteto dekanas doc. dr. Haroldas Šinkūnas pasidžiaugė, kad leidinys publikuotas pačiu laiku – būtent dabar dėl geopolitinių priežasčių bendradarbiavimas su Vokietija yra kaip niekada svarbus.

Tam pritarė ir renginio svečias, LR Seimo narys Žygimantas Pavilionis, pabrėžęs, kad Vokietija šiuo metu yra svarbiausias partneris saugume. Jo manymu, ateityje šios valstybės lyderystė, užtikrinant Europos saugumą, augs.

Teisės fakulteto profesorius dr. (HP) Egidijus Šileikis, vienas iš knygos bendraautorių, pasakojo, kad rašant knygą siekė tirti Lietuvos teisėkūros istorijoje analogų neturinčius įvykius, kaip antai alkoholio vartojimo suvaržymai, svarstymai mažinti vaistų kainas. Nagrinėjant šias temas teko susidurti su sunkumais, iš kurių išvesdavo vidinio teisingumo pojūtis.

Leidinį tikrai galima ir toliau vystyti – tikino knygą recenzavusi prof. dr. Danutė Jočienė, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėja. „Linku nesustoti ir tęsti šią temą. Knyga labai kompleksinė ir puiki“, – kalbėjo profesorė.

Ūkinė veikla – laisvės ir reguliavimo balanso paieškos

Renginyje vyko aktyvi diskusija ir buvo aptariami klausimai, susiję su verslo laisvėmis, atsakomybės ir priežiūros institucijų veikla. Diskusiją moderavusi Teisės fakulteto prodekanė mokslui prof. dr. Jurgita Paužaitė-Kulvinskienė pabrėžė teisinio reguliavimo raidos svarbą: „Jei nebus visuomeninių santykių, mes neturėsime ką veikti“. Jos įsitikinimu – Administracinis teismas gina verslą nuo valstybės. Profesorė pritaria priežiūros institucijų susikūrimui. Tačiau ji pastebi, kad priežiūros institucijos savo veikloje remiasi savo pačių įstatymais, o ne administracinės teisės.

Diskusijos dalyviai dalinosi įžvalgomis apie problemas, su kuriomis susiduria verslas. Investuotojų asociacijos „Investors Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė, paklausta, kaip jaučiasi verslas, kalbant apie jo ir valstybės santykį, atsakė, jog verslas jaučia neigiamą valstybės požiūrį į juos.

Renginyje daug dėmesio buvo skiriama priežiūros institucijos veiklai. ,,Yra problema, kad institucijos labai skirtingos, daug kas priklauso nuo jose dirbančių vadovų ir žmonių“, – teigė Teisės fakulteto vyr. lekt. Lauras Butkevičius. Tačiau jis tiki, kad judama gera linkme ir šalyje yra progresyvių institucijų.

Daugiau apie reguliavimo ir priežiūros problematiką kalbėjo Giedrius Kadziauskas, Priežiūros institucijų asociacijos (PIA) valdybos narys, Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos direktorius. Jis tvirtino, kad reikia koncentruotis į reguliavimo rezultatus. ,,Mes nenorim incidentų, mes nenorim taršos ir ekosistemų naikinimo. Tai yra tai, kokių mes norim rezultatų iš kitų priežiūros institucijų“, – kalbėjo specialistas. Anot jo, priklausomai nuo rizikos dydžio, skiriamas atitinkamai didesnis arba mažesnis dėmesys atitinkamai problemai.

Goda Aleksaitė, taip pat PIA valdybos narė bei Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorė, pastebėjo, kad auga vartotojų teikiamų skundų skaičius, kas apsunkina darbą, nes kiekvienam skundui reikia skirti dėmesio.

Diskusijoje taip pat dalyvavo Teisės fakulteto dėstytoja doc. dr. Agnė Juškevičiūtė-Vilienė, nuotoliu prisijungė prof. dr. Gerrit Manssen (Rėgensburgo universitetas) ir dr. Max Hogeforster, Hanse parlamento pirmininkas. Renginys organizuotas kartu su Lietuvos-Vokietijos forumu.

Knygos „Ūkinės veiklos laisvės apsauga Lietuvoje ir Vokietijoje“ autoriai – Agnė Andrijauskaitė, Stefan Drechsler, Andrea Edenharter, Agnė Juškevičiūtė-Vilienė, Airė Keturakienė, Stefan Korioth, Gerrit Manssen, Rasa Ragulskytė-Markovienė, Egidijus Šileikis, Haroldas Šinkūnas, Robert Uerpmann-Wittzack, Eva Weinbeer. Redaktoriai – prof. dr. (HP) Egidijus Šileikis, prof. dr. Jurgita Paužaitė-Kulvinskienė.