Pradžia > Naujienos > Praktika VU Teisės klinikoje – galimybė ugdyti teisininko įgūdžius ir padėti žmonėms

Praktika VU Teisės klinikoje – galimybė ugdyti teisininko įgūdžius ir padėti žmonėms

 

VU Teisės klinika kviečia VU Teisės fakulteto studentus ir studentes įgyti patirties, atliekant praktiką palaikančioje komandoje ir padedant teisinės pagalbos besikreipiantiems žmonėms. Tai –proga išsiugdyti teisininkams aktualius įgūdžius ir prisiliesti prie problemų, susijusių su įvairiomis teisės sritimis.

Smalsu, kaip atrodo VU Teisės klinikos praktikanto diena? Su kokiais iššūkiais susidūrė ir kokią patirtį su savimi išsinešė buvę praktikantai? Savo įspūdžiais ir mintimis pasidalino VU TF studentai Nomeda Bertašiūtė, Justyn Kicel ir Indrė Prichockaitė.

 

Kas tau labiausiai įsiminė atliekant praktiką VU Teisės klinikoje?

Nomeda

Kalbant apie galimybes, ką čia galima nuveikti, aš ėjau į darbo ginčų komisiją atstovauti žmogų. Taip pirmą bylą laimėjau, apie tai pasakojau LRT ir straipsnį rašiau.

Čia yra daug galimybių ką nors nuveikti: gali eiti į darbo ginčų komisiją ar įsitraukti į visuomenės informavimo sritį. Ne esi pririštas prie buvimo vienoje vietoje.

Indrė

Labiausiai visada įsimena stresinės situacijos. Kai kurie asmenys neturi teisinės problemos, bet tu turi su jais susitvarkyti kaip žmogus. Kiekviena atskira situacija yra skirtinga ir praktikos pradžioje atrodo, kad tą pačią problemą gali perpasakoti, į ją gilintis. Tačiau praktikos gale tu jau turi tipus, kuriuos atpažįsti ir stresinės situacijos nebekelia tiek emocijų, nes jos pasikartoja.

Apskritai, labiausiai man įsiminė noras padėti vienas kitam ir vidinė atmosfera, kuri yra absoliučiai netoksiška. Čia nuoširdžiai tavo klausimo yra išklausoma, bandoma į jį atsakyti kartu, nes kaip bebūtų, kuo daugiau kalbama tarpusavyje, tuo daugiau mes visi sužinom.

Tai neapčiuopiama ir tas jausmas, kuris yra čia, man yra geriausia. Būtent tai išsinešiau iš čia.

Su kokia keisčiausia situacija ar problema teko susidurti praktikos metu?

Indrė

Visos kuriozinės situacijos dažniausiai teisinės problemos neturi. Žmogus, kuris ateina, su tavim pasikalba ir išeina.

Kartą pas mane atėjo moteris ir teigė, kad pastatė savo miške miško apsaugos priemones. Tada tikrinau įstatymą ir aiškinausi, kas yra miško apsaugos priemonės. Paaiškėjo, kad priemonės naudojamos mišką užpuolus parazitams. Tačiau ji apsaugos priemonėm vadino statybinius blokus, sudėtus tam, kad kaimynas nevažinėtų per mišką.

Paaiškinau, kad apsaugos priemonės skirtos parazitams, o ji atsakė, kad kaimynas ir yra parazitas. Aš jai taip ir nesugebėjau paaiškinti, kas yra miško apsaugos priemonė ir, jog tos sąvokos taip naudoti negalima.

Besikreipiantys žmonės labai dažnai turi savo tiesą. Ateina čia ne tam, kad mes pasakytume, kaip yra, o tam, kad mes būtume jų pusėje. Kai jie supranta, kad galbūt nėra visiškai teisūs arba mes negalime palaikyti jų pozicijos, nes jie nėra teisūs, tai priimti jiems būna sunku. Būtent tokių situacijų valdymas, kai žmogus išgirsta ne tai, ką norėjo išgirsti, buvo įdomi praktikos dalis.

Justyn

Įvairių klausimų būna. Kartą atėjo žmogus, kuris kreipėsi į EŽTT dėl piniginės kompensacijos, tad norėjo pasitikslinti, kokia praktika taikoma EŽTT.

Nomeda

Pas mane buvo atėjusi interesantė, kuri turėjo su darbo ginčais susijusį klausimą. Pabaigoje, matyt patenkinta mano darbu, ji atsistojo ir išsitraukė kankorėžį iš savo rankinuko, aplaistė jį aliejumi ir perdavė man tardama: ,,Ačiū“. Tas kankorėžis čia tebeyra.

Kas tau labiausiai pasisekė praktikos metu?

Nomeda

Turbūt byla darbo ginčų komisijoje. Labai sudėtinga buvo, nes reikėjo nuginčyti sutarties galiojimą. Žmogus pasirašė sutartį, buvo atleistas, bet nežinojo, kad tuo dokumentu jis yra atleidžiamas. Todėl reikėjo nuginčyti žmogaus parašą, kas yra labai sudėtinga, nes yra daug dokumentų su parašu. Kaip tada įrodyti, kad žmogus nesuprato, kas tame dokumente surašyta? Visgi pavyko, ir asmuo gavo ne tiktai atlyginimo kompensaciją, bet ir moralinės žalos atlyginimą.

Justyn

Išsiugdyti bendravimo su klientu įgūdžius, kurie kiekvienam teisininkui reikalingi.

Kokius du svarbiausius įgūdžius įgijai praktikos metu?

Nomeda

Bendravimas su žmonėmis, nes tenka susidurti su turinčiais labai dideles problemas, kurios jiems yra itin svarbios ir būtinos išspręsti. Interesantai tikisi, kad tu visą procesą padarysi per penkias minutes. Tad išmoksti kalbėtis su piktais, verkiančiais ar desperacijoje esančiais žmonėmis. Tiesiog reikia kažkaip suimti tą žmogų. Tad bendravimo įgūdžiai tampa labai stiprūs.

Teisine prasme, dokumentų rašymas yra mūsų kasdienis darbas. Išmokstame greitai spręsti problemas. Turime 45 minutes, per kurias reikia išklausyti problemą, pasiūlyti sprendimą ir dar išklausyti interesanto atsakymą ir padiskutuoti.

Justyn

Bendravimas ir minčių išdėstymas tiek žodžiu, tiek raštu. VU Teisės klinikoje kiekvieną dieną tenka bendrauti su kitais konsultantais ir interesantais, taip ir lavinami gabumai. Kitas įgūdis – darbas komandoje, nes dirbam ne vieni ir, jeigu kažkokioje situacijoje nežinai atsakymo, tada gali paklausti kitų konsultantų arba pats jiems padedi.

Indrė

Be jokios abejonės, visų pirma – greita informacijos paieška, sisteminimas ir bandymas interpretuoti ir išversti teisinius niuansus į žmonių kalbą. Jei iškart neturime atsakymo (tikrai ne visada jį jau žinome), tada reikia tikrinti teismų praktiką, susijusius teisės aktus, įstatymus, po įstatyminius aktus ir per trumpą laiką absorbuoti susijusią medžiagą bei teisingai interpretuoti, nukreipiant žmogų. Šis įgūdis tikrai itin sustiprėjo.

Antras įgūdis – pokalbio su žmogumi valdymas. Kadangi mes dirbam ribotame laike, reikia greitai išsiaiškinti problemą ir neleisti žmogui kalbėti to, kas nėra susiję, nepaisant to, kad jam tai atrodo svarbu. Trumpai tariant – optimizuoti pokalbį ir iš žmogaus išgirsti tai, kas aktualu sprendžiant problemą.

Kodėl svarstantiems apie praktiką VU Teisės klinikoje tu rekomenduotumei atlikti praktiką būtent čia?

Justyn

Prisiminsiu savo pradžią, kai turėjau daug baimių dėl kolokviumų ir egzaminų ir maniau, kad neužteks laiko pasiruošimui. Atėjęs į VU Teisės kliniką pamačiau, kad tikrai įmanoma suderinti viską, nes grafikas lankstus ir gali prisiderinti, kaip tau pačiam patinka.

Indrė

Labai rekomenduoju atlikti praktiką VU Teisės klinikoje, kur gali susidurti su tikru gyvenimu. Čia ateina visi: norintys pradėti verslą, besiskiriantys, planuojantys tuoktis ir tie, kuriems reikia susitvarkyti palikimą. Žmonės patenka į pačias keisčiausias situacijas savo gyvenime ir čia yra vieta, kur jie ieško pirmo patarimo.

Reikia išmokti neparsinešti namo tų problemų, kurias išgirsti; sugebėti pasakyti ne, mes tau negalim padėti, nes tu neturi problemos. Taip lavinamos vidinės savybės, kurios yra svarbios gyvenime.

Nomeda

Rekomenduočiau, nes tikrai dar norėčiau sugrįžti. Nerasi kitos tokios vietos, kuri leidžia studentui daryti viską nuo A iki Z. Mes gauname problemą ir turime ją vietoje išspręsti. Labai dinamiškas darbas, kiekvieną dieną įvyksta kažkas naujo.

Be to, labai daug ką gali įsirašyti į CV. Teisės klinikoje išsiugdome įgūdžius, kurių kitur per 6 mėnesius neįgautum. Čia dirba tik studentai, todėl mes nebijome pasitarti vieni su kitais, nes žinome, kad kolegos už mūsų klaidas nesupyks, o padės priimti tinkamiausią sprendimą ir padės kartu išspręsti žmogaus problemą, kurios jis negalėjo išspręsti advokatų kontoroje dėl prastos finansinės būklės.

Klausimas Indrei. Minėjai, kad turi verslų, gal praktikos metu gavai savo veiklai aktualių žinių?

Indrė

Aš 10 metų dirbu elektroninės komercijos srityje, turiu mokymų verslą, neformalaus švietimo ir logistikos įmones. Aš dėl verslo ir pradėjau studijuoti, mano kryptis ir bus mokesčių teisė, man tai labai įdomu.

Įgūdžiai ieškant teisės aktų ir juos suprantant, labai praverčia, kai reikia suvokti, ar man reikia turėti licenziją vienai ar kitai veiklai, ar reikia mokėti PVM, ar aš turiu prievolę mokėti tam tikrą mokestį ir kokios lengvatos galioja.

 

Daugiau praktikantų įspūdžių išgirskite VU Teisės klinikos Instagram paskyroje. Registruotis atrankai į praktiką galima iki rugsėjo 6 d. Registracijos forma.