Pradžia > Naujienos > Europos teisės vasaros mokykla: Lietuvos, Prancūzijos ir Vokietijos studentus suburiantis renginys

Europos teisės vasaros mokykla: Lietuvos, Prancūzijos ir Vokietijos studentus suburiantis renginys

 

Birželio 26 d. – liepos 3 d. vyko VU Teisės fakulteto drauge su Frankfurto prie Maino J. V. Gėtės universitetu bei Paryžiaus Nanterre universitetu organizuota 19-oji Europos teisės vasaros mokykla tema „Artificial intelligence in Europe. Which legal regulation is necessary, which is possible and what remains of the law?“ (L’intelligence artificielle en Europe: L’intelligence artificielle en Europe. La question des régulations juridiques nécessaires et leur mise en oeuvre; Künstliche Intelligenz in Europa: Welche rechtlichen Regulierungen sind erforderlich, welche sind möglich und was bleibt vom Recht übrig?).

Pradedant 19-ąją Europos teisės vasaros mokyklą, jos dalyvius pasveikino ir turiningo laiko palinkėjo partnerystės prorektorius dr. Artūras Vasiliauskas, Rüdiger Christoph Zettel, Misijos vadovo pavaduotojas Vokietijos Federacinės Respublikos ambasadoje, dr. Klaus Guenther, Frankfurto prie Maino J. V. Gėtės universiteto profesorius ir VU Teisės fakulteto dekanas doc. dr. Haroldas Šinkūnas.

Europos teisės vasaros mokyklos paskaitų klausėsi Teisės fakulteto ir minėtų universitetų studentai, atvykę į Vilnių iš Vokietijos ir Prancūzijos. Paskaitose buvo diskutuojama apie dirbtinio intelekto (DI) veikimo principus, jo panaudojimo galimybes, DI keliamus iššūkius autorių teisei ir duomenų saugumui bei galimus sprendimus. Vyko paskaitos ir kitomis temomis: kibernetinės erdvės bei tarpvalstybinių konfliktų reguliavimas, konspiracijos teorijos ir jų neutralizavimas ir kt. Beje, studentai ruošė ir pristatė savo prezentacijas.

Šios vasaros mokyklos metu siekiama ne tik praturtinti studentų teisines žinias ir įgūdžius, bet ir supažindinti su Lietuvos kultūra ir lankytinomis vietomis. Birželio 29 d. studentai aplankė Birštoną – vyko pažintinė ekskursija apie šio miesto istoriją, po kurios, plaukdami per Nemuną laivu, visi grožėjosi miškingu kraštovaizdžiu. Liepos 2 d. vykusioje ekskursijoje dalyviai patyrinėjo ir Vilnių bei susipažino su Lietuvos sostinės istorija.

Galiausiai liepos 3 d. studentams buvo įteikti pažymėjimai ir, jau belaukdami kitais metais tradiciškai vyksiančios 20-sios vasaros mokyklos, visi su džiaugsmu atsisveikino.

Įdomu sužinoti, kokius įspūdžius dalyviams paliko šis tarptautinis renginys ir kokią patirtį jie išsineša su savimi, tad kviečiame skaityti studentų atsiliepimus.

Kaip nusprendėte dalyvauti Europos teisės vasaros mokykloje?

Sofia Manzhula (VU Teisės fakultetas)
Aš dalyvavau vasaros mokykloje praėjųsį rudenį, buvo puiku. Pamačiau laišką ir nusprendžiau dar kartą pabandyti. Beje, domiuosi DI tema, todėl atrodė puiki galimybė.

Josué Lafont (Paryžiaus Nanterre universitetas)
Gavome laišką ir sužinojome, kad tai puikus renginys, organizuojamas Vilniaus universiteto. Žinia, kad mūsų universitetas taip pat dirba su šiuo projektu, padrąsino mus dalyvauti. Taip pat dirbtinio intelekto tema domina mane ir mano draugą, norėjome pamatyti naują šalį ir išgirsti kitokį požiūrį į teisę ir DI.  Mums tai buvo puiki galimybė aplankyti naują šalį ir universitetą bei įgyti žinių.

Ko naujo išmokote Europos teisės vasaros mokykloje?

Jana Deppe (Paryžiaus Nanterre universitetas)
Tiesą sakant, anksčiau nieko nežinojau apie DI, todėl viskas, ką išmokau, man buvo nauja.

Alan Zelba (VU Teisės fakultetas)
Tarptautinė patirtis, mano manymu, yra labai svarbi. Dėstytojai iš Prancūzijos ir Vokietijos davė tiek daug naujų idėjų apie dirbtinio intelekto pritaikymą skirtingose teisės srityse. Manau, kad tarptautiškumas padeda toliau tobulėti.

Lilly Valentina Heller (Frankfurto prie Maino J. V. Gėtės universitetas)
Daug sužinojome apie DI ir kultūrą, nes daug veiklų, kurias organizavo komanda ir mes patys, studentai, vyko ne universitete. Taigi tarpusavyje keitėmis žinomis, kalbėdamiesi pažinome skirtingas kultūras. Grįžtant prie DI – taip, daug ko išmokome: naujų teisinių aspektų ir reglamentų, apie kruiuos net nebuvom pagalvoję. Net susipažinome su keliais neteisiniais požiūriais į DI, kurie taip pat buvo įdomūs.

Kas jums labiausiai patiko Lietuvoje ir Vilniuje?

Jana Deppe (Paryžiaus Nanterre universitetas)
Aš pirmą kartą Vilniuje, bet kadangi esu lenkas, todėl gera matyti visus panašumus. Maistą, kurį gamina mano močiutė, aš taip pat galiu valgyti čia. Architektūra gan panaši, todėl jaučiuosi kaip namuose.

Josué Lafont (Paryžiaus Nanterre universitetas)
Šalies gebėjimas prisitaikyti per pastaruosius 30 metų. Buvo nuostabu matyti modernų miestą, kuris buvo pastatytas taip greitai. Tai parodo šalies ir čia gyvenančių žmonių stiprybę. Manau, Vilnius yra pavyzdys kitiems miestams, kurie nori modernizuotis. Noriu pasveikinti Lietuvos žmones.

Lilly Valentina Heller (Frankfurto prie Maino J. V. Gėtės universitetas)
Man patiko žmonių ramybė, visi atrodo tokie atsipalaidavę. Beje, miestas labai švarus. Čia nėra kalbos barjero, visi plačių pažiūrų. Ir miestas toks architektūriškai ir kultūriškai gražus. Mes vaikščiojome palei upę ir pamatėme nemokamą viešą koncertą ir kino teatrą po atviru dangumi. Buvo taip gražu – čia žmonės iš Lietuvos ir kitur tiesiog džiaugėsi muzika ir kinu. Nuotaika ir atmosfera buvo puiki.