Pradžia > Naujienos > TF docentas dr. Laurynas Didžiulis pirmininkaus prestižinio Europos teisės instituto įsteigtam Baltijos padaliniui

TF docentas dr. Laurynas Didžiulis pirmininkaus prestižinio Europos teisės instituto įsteigtam Baltijos padaliniui

 

2024 m. vasarą Europos teisės institutas (ELI) įsteigė Baltijos centrą (Baltic Hub), kuris atstovauja Estijos, Latvijos ir Lietuvos jurisdikcijoms. Baltijos centrui pirmininkaus trys asmenys, po kiekvieną iš trijų valstybių narių.

Vienu iš Baltijos padalinio pirmininkų išrinktas VU Teisės fakulteto mokslininkas, advokatas ir arbitras dr. Laurynas Didžiulis. Jis yra įvairių mokslo darbų, susijusių su privatinės teisės, ypač sutarčių teisės ir nuosavybės teisės klausimais, autorius, taip pat buvęs kandidatas į ESTT generalinio advokato poziciją. Bendrapirmininkė iš Latvijos yra Anna Skrjabina, o iš Estijos – dr. Piia Kalamees.

Centras daugiausia dėmesio skirs dviem pagrindinėms sritims: pirma, prisidėti prie bendros Europos teisės plėtros; antra, išryškinti Baltijos valstybių teisinių sistemų, kurioms būdingos panašios socialinės-ekonominės sąlygos ir šiuolaikinė istorija, bendrus bruožus platesniame Europos kontekste.

Centrą įsteigusi ELI yra nepriklausoma, demokratinė, narystės pagrindu veikianti organizacija, orientuota į Europos teisės plėtrą globaliame kontekste. ELI veikla įtakoja Europos teisėkūrą, nacionalinius ir tarptautinius teisės aktus, paveikdama milijonų žmonių gyvenimus Europoje ir už jos ribų. ELI nariai yra žymūs teisės mokslininkai, praktikai ir valdžios institucijos, tokios kaip Europos Parlamentas, Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT), įvairūs nacionaliniai aukščiausieji teismai ir kiti aukščiausios instancijos teismai, įskaitant Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, Lietuvos Vyriausiąjį administracinį teismą ir Latvijos Respublikos Konstitucinį teismą.