Pradžia > Naujienos > Pirmą kartą Lietuvoje – Europos Tarptautinės Teisės Asociacijos Ekspertų Konferencija

Pirmą kartą Lietuvoje – Europos Tarptautinės Teisės Asociacijos Ekspertų Konferencija

 

Rugsėjo 5-6 d. Vilniuje pirmą kartą bus organizuojama kasmetinė Europos Tarptautinės Teisės Asociacijos (angl. European Society of International Law – ESIL) konferencija, kuri kiekvienais metais vyksta vis kitame Europos mieste. Šių metų konferencijos, kurią organizuoja Vilniaus universitetas (VU) ir VU Teisės fakultetas, tema – „Technologiniai pokyčiai ir tarptautinė teisė“.

Konferencijos metu bus aptariama technologijų įtaka tarptautinei teisei ir tarptautinės teisės rolė sparčios technologijų raidos ir pasaulinių iššūkių bei pokyčių kontekste. Renginio centre – tarptautinės teisės ekspertai iš Europos, tačiau pranešimus skaitys bei diskusijose dalyvaus ir teisininkai iš viso pasaulio.

Teisės fakulteto dekanas doc. Haroldas Šinkūnas džiaugiasi, kad konferencija vyksta Vilniuje: „Tai ne tik Vilniaus universiteto Teisės fakulteto įdirbio technologijų teisės srityje įvertinimas, bet ir Lietuvos, kaip inovatyvios ir dinamiškos technologijų jurisdikcijos pripažinimas tarptautiniu mastu“.

Inga Martinkutė, VU Teisės fakulteto vyr. lektorė ir konferencijos organizatorė, teigia, kad gyvename pasaulyje, kur technologiniai stebuklai supa mus iš visų pusių: išmanieji telefonai, laikrodžiai, Chat-GPT, GPS ir palydovai, įgalinantys autonominius automobilius, bei augantys informacijos perdavimo ir apdorojimo greičiai.

„Akivaizdu, kad technologijos yra tik priemonės žmonėms pasiekti savo tikslų. Technologijos ne tik keleriopai sustiprina tradicines žmonių galias, bet ir praplečia žmogiškų galimybių ribas. Ar mes turėtume turėti ribas, ar turime sau nusistatyti tas ribas ir kur jos galėtų būti? Kokie reguliavimo mechanizmai yra tinkami tokiems uždaviniams? Apie tai ir kviečiame mąstyti, reflektuoti ir diskutuoti teisininkus iš viso pasaulio“, – teigia I. Martinkutė.

Net kelios iš konferencijos paralelinių temų bus skirtos karo technologijų reguliavimui ir humanitarinėms inovacijoms konfliktų zonose. Čia pranešimus skaitys ir Ukrainos teisininkai, dirbantys aukščiausius pasaulinius reitingus turinčiuose universitetuose ir mokslo įstaigose, tokiose kaip Ženevos Tarptautinės Humanitarinės Teisės Akademija, Londono Universiteto Koledžas, Ženevos Magistrantūros Institutas, ir t.t.

Renginyje ekspertai pristatys savo tyrimus apie technologijų panaudojimą tarptautiniame baudžiamajame procese vykdant persekiojimą dėl tarptautinių nusikaltimų. Dalyviai išgirs apie bendrus tarptautinių nusikaltimų įrodymų archyvus bei tokių įrodymų panaudojimą tarptautiniam persekiojimui, masinių kapaviečių karo zonose fiksavimą, skaitmeninių įrodymų naudojimą kriminologinėse ekspertizėse.

Šioje konferencijoje dalyvauja tarptautinių teismų teisėjai, profesoriai, akademikai, tarptautinių organizacijų teisininkai ir valstybinių institucijų pareigūnai, besispecializuojantys tarptautinės teisės srityje. Renginyje skambės Singapūro Nacionalinio Universiteto prorektoriaus Simono Čestermano pranešimas apie dirbtinio intelekto tarptautinį reguliavimą. Hebrajų Universiteto mokslininkas Juval Šany kalbės apie šiuolaikinius iššūkius pateisinant, interpretuojant ir taikant skaitmenines teises, kaip žmogaus teises. Konferencijos dalyviai išgirs Niujorko Universiteto Teisės mokyklos prodekano Benedikto Kingsbury pranešimą apie technologinę infrastruktūrą, kaip dirbtinio intelekto reguliavimo pagrindą, ir daugelį kitų naujausių temų bei aktualiausių diskusijų.

Visa informacija apie konferenciją