Pradžia > Naujienos > VU TF narystė Europos Viešosios teisės organizacijoje 

VU TF narystė Europos Viešosios teisės organizacijoje 

 

Vilniaus universiteto Teisės fakultetas tapo Europos viešosios teisės organizacijos (European Public Law Organisation, EPLO) nariu. 

 

EPLO yra nevyriausybinė organizacija, jau kelis dešimtmečius aktyviai veikianti viešosios teisės ir valdymo srityje. Ji siekia plėtoti žinias ir stiprinti Europos vertybes nacionalinės teisės, lyginamosios teisės, žmogaus teisių, aplinkos apsaugos ir kitose srityse bei prisidėti prie teisininkų rengimo ir demokratinių institucijų veiklos tobulinimo. 

 

Įsteigta 2007 m. Atėnuose, Graikijoje (jai tęsiant nuo 1995 m. veikusio Europos viešosios teisės centro veiklą), šiandien organizacija vienija keliasdešimt pasaulio universitetų bei kitų institucijų, tarp jos narių taip pat yra valstybių. EPLO turi stebėtojos statusą tarptautinėse organizacijose ar jų institucijose, pavyzdžiui, Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, Tarptautinėje migracijos organizacijoje, Tarptautinėje darbo organizacijoje ir kitose, veikia jos atstovybės Jungtinėse Tautose Ženevoje, Vienoje ir Niujorke.  

 

Platų padalinių tinklą turinti EPLO akademinėje, mokslo tyrimų, mokymų ir konsultavimo srityse vykdo įvairią veiklą, nuo studijų programų iki tarptautinio bendradarbiavimo projektų. Savo tikslams įgyvendinti EPLO yra išplėtojusi daugialypę struktūrą: organizaciją sudaro daugiau nei dvidešimt įvairių padalinių, tarp kurių yra Europos studijų ir tyrimų Graikijos centras, Europos teisės ir valdymo mokykla, Europos viešosios teisės akademija ir veikia daug institutų. 

 

EPLO Reguliavimo inovacijų, paslaugų teikimo ir efektyvumo instituto (Institute for Regulatory Innovation, Delivery and Effectiveness, IRIDE) vadovas dr. Florentin Blanc balandžio mėn. pabaigoje viešėjo VU Teisės fakultete ir aptarė bendradarbiavimo sritis, taip pat susitiko su VU Tarptautinių ryšių skyriaus vadove. IRIDE instituto veikla skirta tobulinti viešojo valdymo ir paslaugų reglamentavimą siekiant efektyvumo ir remiantis gerąja praktika.  

EPLO vykdo studijų programas (pavyzdžiui, LLM Degree on International Economic Law and Policy), organizuoja seminarus ir vasaros mokyklas, leidžia žurnalą European Review of Public Law ir kitus leidinius.  

 

VU Teisės fakulteto sprendimas dėl narystės EPLO priimtas 2023 m. spalio mėn., kai Vilniaus universitete ir Teisės fakultete lankėsi ir bendradarbiavimo galimybes aptarė EPLO vadovas prof. dr. Spyridon Flogaitis. 

 

Tikimės perspektyvaus bendradarbiavimo daug galimybių suteikiančioje EPLO.