Pradžia > Naujienos > VU Teisės klinikos vadovė: džiugu, kai praktikos pabaigoje studentai džiaugiasi patirtimi

VU Teisės klinikos vadovė: džiugu, kai praktikos pabaigoje studentai džiaugiasi patirtimi

 

Vilniaus universiteto Teisės klinika – tai ne pelno siekianti nevyriausybinė organizacija, teikianti nemokamą teisinę pagalbą socialiai pažeidžiamiems asmenims, besikuriančiam ir jaunam verslui, nevyriausybinėms organizacijoms, Vilniaus miesto gyventojams, organizuojanti Vilniaus universiteto Teisės fakulteto studentų praktiką bei vykdanti visuomenės teisinį švietimą.

Vilniaus universiteto Teisės klinikoje konsultuojama prievolių, paveldėjimo, santuokos nutraukimo, turto padalinimo, vaikų išlaikymo, tėvystės pripažinimo ir nustatymo, daiktinės teisės, civilinio proceso, globos ir rūpybos, notarų ir antstolių veiklos bei kitais teisiniais klausimais.

Sprendžia teisinės pagalbos prieinamumo problemą

Prieš 26 metus veiklą pradėjusi Vilniaus universiteto Teisės klinika per mėnesį suteikia maždaug 500 nemokamų teisinių konsultacijų, jas neatlygintinai teikia 12–14 gabiausių VU Teisės fakulteto studentų. Jiems padeda žymūs Lietuvos teisininkai, fakulteto dėstytojai, mokslo darbuotojai.

„VU Teisės fakulteto studentai, studijuojantys trečiame–penktame kursuose turi galimybę atlikti praktiką, teikdami nemokamas konsultacijas žmonėms ir taip prisidėdami prie visuomenei naudingos veiklos. Be to, nuo 2018 metų VU Teisės klinikoje Vilniaus miesto gyventojai gali gauti valstybės garantuojamą pirminę teisinę pagalbą“, – sakė VU Teisės klinikos direktorė Karina Sinkevičiūtė.

Pasak pašnekovės, Teisės klinika sprendžia nemokamos teisinės pagalbos prieinamumo problemą, ypatingą dėmesį skirdama socialiai pažeidžiamiems žmonėms bei tiems, kurie neturi galimybių įsigyti mokamų teisinių paslaugų.

„Padėdami žmonėms spręsti teisines problemas, atliekame svarbų socialinį darbą, kuris turi tiesioginį teigiamą poveikį jų gyvenimui. Dar viena svarbi mūsų veiklos sritis yra visuomenės švietimas. Rašome straipsnius aktualiomis teisės temomis, siekdami informuoti ir šviesti visuomenę apie jų teises ir teisines galimybes, prisidedame prie bendro teisinių žinių lygio didinimo visuomenėje, skatiname žmones aktyviai dalyvauti sprendžiant savo teisines problemas ir geriau suprasti savo teises bei pareigas“, – dalinosi VU Teisės klinikos direktorė.

 

Galimybė praktiškai pritaikyti savo žinias

Studentai, atlikdami praktiką Teisės klinikoje, įgyja ne tik teisinių žinių, bet ir empatijos bei supratimo apie tai, su kokiomis problemomis susiduria žmonės kasdieniame gyvenime.

„Praktikos metu studentai sprendžia realias teisines problemas, teikia konsultacijas, rengia teisinius dokumentus ir dalyvauja teisiniuose procesuose. Ši praktika ne tik paruošia studentus profesinei karjerai, bet ir prisideda prie visuomenės teisinių žinių ir sąmoningumo didinimo. Praktikos pabaigoje mes pateikiame studentams apklausą, kurioje jie gali įsivertinti savo veiklą. Visi studentai pažymi, kad per praktikos laikotarpį jų įgūdžiai labai patobulėjo, o tai rodo, kad mūsų klinikoje jie gauna ne tik teorinių žinių, bet ir vertingos praktinės patirties, kuri padeda jiems pasiruošti būsimai profesinei karjerai“, – džiaugėsi K. Sinkevičiūtė.

VU Teisės fakulteto dekano doc. dr. Haroldo Šinkūno teigimu, fakultete yra sudaromos puikios sąlygos plėtoti klinikinį studijų metodą ir studentams praktiškai pritaikyti auditorijose ar bibliotekose įgytas žinias padedant žmonėms, kuriems tokia pagalba yra labiausiai reikalinga.

„Teisės klinikoje praleistas laikas, viena vertus, yra svarbus ir reikšmingas ugdant studentų gebėjimus ir kompetencijas, bet, antra vertus, teikdami teisinę pagalbą studentai padeda tūkstančiams tų, kuriems ji dėl įvairių priežasčių ne visada yra prieinama. Šia prasme tai tarsi ir socialinis projektas, kada universiteto bendruomenės nariai, teikdami nemokamą teisinę pagalbą, prisideda prie socialinės atskirties mažinimo ir didesnės visų visuomenės grupių ir asmenų gerovės“, – sakė VU Teisės fakulteto dekanas doc. dr. Haroldas Šinkūnas.

Pasak pašnekovo, Teisės klinikoje besipraktikuojantys studentai kiekvienais metais suteikia teisinę pagalbą beveik šešiems tūkstančiams asmenų – pagalbą, kuri jiems yra reikalinga pačiose įvairiausiose srityse: prievolių, daiktinės, paveldėjimo, šeimos, darbo, migracijos ir daugelyje kitų teisės sričių.

„Šeši tūkstančiai pagalbos sulaukusių asmenų – šeši tūkstančiai išspręstų problemų ar patarimų, kaip jas reikėtų spręsti. Manau, nereikia nė įrodinėti, kad ši Teisės klinikos steigėjams kainuojanti, bet klinikos klientams nemokamai teikiama teisinė pagalba yra labai reikšminga ir reikalinga. Jau nekalbant apie tai, kad klinikos studentai vykdo ir kitus projektus, pavyzdžiui, teikdami nemokamas teisines konsultacijas viešosiose erdvėse“, – dalinosi doc. dr. H. Šinkūnas.

Džiugina tęsiamos veiklos

Anot VU Teisės klinikos direktorės K. Sinkevičiūtės, vieni pagrindinių iššūkių vykdant veiklą yra ne tik finansavimas ir rėmėjų trūkumas, ribojantis galimybę tobulinti teikiamas paslaugas, bet ir didžiulis interesantų kiekis.

„Vien per 2023 metus suteikėme 5922 konsultacijas, o tai rodo didžiulę mūsų paslaugų paklausą. Toks didelis darbo krūvis reikalauja daug resursų ir laiko, todėl užtikrinti, kad visi interesantai pagalbą gautų laiku ir kokybiškai, yra nemenkas iššūkis. Taip pat susiduriame su problema pritraukti studentus, norinčius atlikti praktiką mūsų klinikoje. Joje studentai praleidžia 6 mėnesius, o vėliau, paskelbus atranką, priimami nauji. Nors praktika VU Teisės klinikoje yra puiki galimybė studentams įgyti praktinių žinių ir patirties, ne visi yra pakankamai motyvuoti ar turi galimybę skirti laiko šiai veiklai“, – dalinosi K. Sinkevičiūtė.

Pasak pašnekovės, nors iššūkių ir kyla, žinojimas, kad Teisės klinika smarkiai prisideda prie žmonių gerovės ir ateities teisininkų rengimo, yra didžiulis paskatinimas bei motyvacija tęsti pradėtą veiklą, o ateityje ir toliau teikti kokybiškas konsultacijas, skatinti teisinį švietimą, stiprinti bendradarbiavimą su įvairiomis organizacijomis, įmonėmis ar advokatų kontoromis, siekiant užtikrinti nuolatinį finansavimą ir rėmėjų paramą.

Norintys prisijungti prie projekto arba pasinaudoti VU Teisės klinikos paslaugomis, gali tai padaryti keliais būdais:

  • norintys gauti teisinę pagalbą gali registruotis konsultacijai interneto svetainėje teisesklinika.lt
  • rėmėjai ar organizacijos, norintys bendradarbiauti, gali susisiekti el. paštu info@teisesklinika.lt
  • VU Teisės fakulteto studentai turi galimybę kandidatuoti į Teisės klinikos komandą dalyvaudami rudens ir pavasario semestrų metu organizuojamose atrankose, kurių artimiausia vyks 2024 m. rugsėjo mėnesį. Platesnė informacija apie atrankos detales bus skelbiama VU Teisės klinikos „Facebook“ ir „Instagram“ platformose.

Studentų atsiliepimai

Artūras Muliariovas: Pirmą kartą apie VU Teisės kliniką išgirdau 2015 metais, kuomet Vilniaus universitete siekiau kineziterapijos bakalauro laipsnio. Mane sužavėjo jos įsipareigojimas teikti nemokamas teisines paslaugas tiems, kuriems jų labai reikia, tačiau negali sau leisti mokamų teisinių paslaugų. Teisės klinikos misija man labai artima, kadangi 2021–2022 metais teko dalyvauti pačiame Covid-19 pandemijos įkarštyje – Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje kartu su profesionalių gydytojų komanda padėjome žmonėms, dėl ligos laviravusiems tarp gyvybės ir mirties, savo akimis mačiau, kokią svarbą turi profesionali pagalba kritiniais momentais. Lygiai taip pat dalyvavimas Teisės klinikoje leido man prasmingai prisidėti prie visuomenės gerovės užtikrinant, kad asmenys, kurie negali sau leisti teisinio atstovavimo, gautų reikiamą pagalbą. Ši patirtis išplėtė mano supratimą apie teisinius procesus ir sustiprino mano gebėjimą kritiškai bei empatiškai mąstyti apie sudėtingus, tačiau kasdienius teisinius klausimus.

Jokūbas Jurkevičius: Nuo pat studijų pradžios žinojau, kad noriu atlikti praktiką vietoje, kurioje galima konsultuoti žmones ir kiek įmanoma bandyti jiems padėti. Teisės klinikoje galima lengvai derinti praktiką su studijomis, čia suteikiama unikali galimybė suprasti, kaip paprasti žmonės suvokia teisę, ir pamatyti, su kokiomis teisinėmis problemomis jie įprastai susiduria.

Nors iš pradžių buvo nelengva prisitaikyti prie Teisės klinikos ritmo, po poros konsultacijų pripratau. Retkarčiais pasitaiko atvejų, kuomet turime papildomai pasidomėti ir net patys pasikonsultuoti su specialistais, tačiau mums sekasi gerai.

Man kaip teisės studentui praktika Teisės klinikoje svarbi dėl gaunamų klausimų, apie kuriuos paprastai nebūčiau pagalvojęs. Tačiau man ne mažiau reikšminga ir galimybė panaudoti savo įgytas teisines žinias bei padėti spręsti žmonių problemas. Neretai žmonės ateina su rimtomis problemomis, kurių būtų buvę lengva išvengti, jei jie būtų žinoję tam tikras teisės normas ir taisykles. Man svarbu, kad atlikdamas praktiką Teisės klinikoje galiu prisidėti prie žmonių teisės žinių tobulinimo ir taip bandyti mažinti teisinių ginčų kiekį ateityje.

Indrė Prichockaitė: Nusprendžiau dalyvauti VU Teisės klinikos veikloje, kadangi tai bene vienintelė organizacija Vilniuje, kurioje nemokamai teikiama teisinė pagalba. Čia be atrankos ar išankstinių nuostatų tikriems žmonėms su pačiomis tikriausiomis, žmogiškiausiomis ir žemiškiausiomis problemomis konsultantai stengiasi padėti. Kartais tai paprasti patarimai, o kartais tai labai svarbus pirmas žingsnis ilgoje teisinėje kovoje. Tai labai svarbu mums kaip visuomenei, kurioje egzistuoja įstatymų viršenybės principas, tačiau teisiniai patarimai toli gražu nėra visiems prieinami. Tai svarbu tiek visuomenei, tiek man kaip žmogui, kadangi, be kita ko, tai bene vienintelė vieta, kurioje dar būdami studentai jau galime susidurti su tikrais teisiniais iššūkiais ir ieškoti atsakymų.

Gabrielė Jonuškaitė: Dar prieš įstojant į teisės studijas Vilniaus universitete, socialiniuose tinkluose pamačiau apie šioje studijų programoje suteikiamą galimybę III–V kurso teisės studentams atlikti profesinę praktiką VU Teisės klinikoje, kurių vienas iš steigėjų yra pats universitetas. Jau tada pagalvojau, kokią puikią galimybę suteikia alma mater pradėti praktikuoti savo įgytas žinias.

Šiuo metu dar tik pradėjau savo praktiką VU Teisės klinikoje, tačiau galiu pasakyti, kad ši vieta pranoko mano lūkesčius, nes matau, jog tikrai augu. Kiekvieną dieną čia galima susidurti su įvairiausiomis situacijomis, kurios leidžia prisiminti ir tai, ko jau esu išmokusi studijų metu, ir to, ką šiuo metu dar studijuoju, taip pat išmokti naujų dalykų ir taip plėsti savo žinių bagažą. Kiekviena situacija labai skirtinga, tad kartais atsakymus rasti ne taip paprasta. Kai kurios teisinės problemos ypač priverčia pasukti galvą ir leistis į diskusijas ne tik su kolegomis studentais, bet ir su Teisės klinikos direktore ar net fakulteto dėstytojais.

Praktika VU Teisės klinikoje tuo ir įdomi, kad čia galima prisiliesti prie visų teisės šakų, plėsti akiratį, suprasti, kurioje teisės srityje matai save ateityje, o svarbiausia – padėti asmenims, kurie kreipiasi pirminės teisinės pagalbos.

Iniciatyva „Vilniaus universiteto Teisės klinika“ dalyvauja „Lietuvos galios“ projekte „Teisingos Lietuvos“ kategorijoje.

Prezidento Gitano Nausėdos projektas „Lietuvos galia“. Valstybės vadovas kviečia bendros gerovės kūrėjus – piliečius, bendruomenes, visuomeninius judėjimus ir nevyriausybines organizacijas – telktis dėl žalios, teisingos, inovatyvios ir stiprios Lietuvos. Projekto partneris – LRT.

Prezidento Gitano Nausėdos projektas „Lietuvos galia“. Valstybės vadovas kviečia bendros gerovės kūrėjus – piliečius, bendruomenes, visuomeninius judėjimus ir nevyriausybines organizacijas – telktis dėl žalios, teisingos, inovatyvios ir stiprios Lietuvos. Projekto partneris – LRT.

Šis straipsnis buvo publikuotas LRT.lt naujienų portale.